lord K

Alla inlägg den 20 juni 2010

Av kent johnsen - 20 juni 2010 10:53

Allt börjar med att den unge urmakarlärlingen Hethor får ett besök av ärkeängeln Gabriel. Hethor får i uppdrag att finna Den Ödesdigra Nyckeln (The Key Perilous är svårt att översätta.) som behövs för att vrida upp världens huvudfjäder.


Settingen är i en värld som är mycket lik vår egen med med enorma skillnader. Brittiska imperiet styr mer eller mindre hela norra halvklotet. Världen tros vara byggd som ett enormt urverk. Solen, månen och stjärnorna kan ses hänga i mässingsupphängningar i himmelen och Världen är delad på mitten av den ekvatoriala väggen. En enorm mur som alltid är omringad av stormar och döljer många hemligheter och farofyllda ting. Och länderna bakom är höljda i mystik. Sydamerika och Afrika viskas det bara om i sagor.


Hethor dras ut på ett äventyr som inte verkar gå vägen alls. Han blir rånad på de enda bevis han har att en ängel besökt honom. Han blir shanghajad ombord på ett skepp med mera. Och pojken som inte ens behövde raka sig blir mer och mer en man på detta äventyr bland luftskepp, bevingade vildar, magiker och urverk.


En recension jag läste sade att boken rann ut i för mycket transportsträckor. Det håller jag inte med om. För även om det är transportsträckor betyder inte det att de inte är läsvärda. Visst, det är inte den bästa bok jag läst men den var helt klart ett nöje att läsa.


  


Ovido - Quiz & Flashcards